Τελευταία Νέα

Χανιά 2017 - Σεμινάρια Διαιτησίας, προπονητικής και 5ο Διεθνές Τουρνουά


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΤΗΤΩΝ ΠΕΤΑΝΚ ΚΑΙ ΤΟ 5ο ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΕΤΑΝΚ ΧΑΝΙΩΝ

               «ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΑΤΗΤΕΣ ΠΕΤΑΝΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο διεθνές σεμινάριο διαιτητών πετάνκ και το 5ο πασχαλινό τουρνουά Πετανκ της Κρήτης  στα Χανιά  από στις 18 Απρίλιου μέχρι το περασμένο  Σαββατοκύριακο  στις 23 Απριλίου 2017 με την ευγενική υποστήριξη του Δήμο Πλατανιά, την Τerra Creta, τον όμιλο των σουπερμάρκετ ΣΥΝΚΑ, τον Βοτανικό Κήπο Κρήτης, το Σύλλογο γυναικών του Μαλέμε, τη Νέα τηλέοραση και την εφημερίδα Χανιώτικά Νέα.

          7 ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΑΤΗΤΕΣ ΠΕΤΑΝΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος πέτανκ (petanque) στην Ελλάδα, πιστοποιηθήκαν από τον διεθνή εκπαιδευτή κ. Alain JUILLA εφτά Χανιώτες παίκτες του Συλλόγου Πετάνκ Χανίων ως πρώτοι διαιτητές πετανκ στο εθνικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα, οι εφτά νέοι Χανιώτες διαιτητές πετανκ θα είναι οι μόνοι αναγνωρισμένοι από την Διεθνή Ομοσπονδία Πετάνκ FIPJP (Federation international de petanque et Jeu Provencal) για την διαιτησία ελληνικών αγώνων πετάνκ.

«Μετά από ένα δύσκολο σεμινάριο τεσσάρων ημέρων στο πνευματικό Κέντρο Μαλέμε, είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι για την πρόσφορα του συλλόγου πετανκ Χανιών στην προώθηση του αθλήματος πετανκ στην Ελλάδα γιατί με τους εφτά πιστοποιημένους διαιτητές θα εξελιχθεί ‘σωστα’ το ελληνικό πετάνκ και θα μπορέσει να διεκδικεί την θέση που την αξίζει» σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου πετάνκ χανιών, Λουκάς Ανδριανός στην συνέντευξή τύπου που δόθηκε στην εκπομπή ¨Στο Κόκκινο» της Νέας τηλεόρασης. Ο κ. Ιωάννης Μαλάνδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, υποδέχτηκε τον κ. Alain Juilla με τους εκπροσώπους του Συλλόγου πετάνκ Χανίων τονίζοντας ότι το πετάνκ μπορεί να προσφέρει με διαφόρους τρόπους στην ανάπτυξη της Κρήτης μέσω του αθλητικού τουρισμού, την προβολή της κουλτούρας του τόπου αλλά και στην καλλιέργειας της σωματικής και ψυχικής υγείας των αθλητών.

Τα ονόματα των 7 πρώτοι διαιτητές πετανκ στην Ελλάδα είναι: Francesca Genson, Χρήστος Χατζιχρηστοδούλου, Λουκάς Aνδριανός, Γεώργιος Κουκουτσής, Αντώνης Γλαμπεδάκης, Θεοδώρης Παπαγεωργίου, και Γεώργιος Χατζισωτηρακής.
(Ο κ. Ιωάννη Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανία, ο κ. Alain Juilla διεθνής εκπαιδευτής πετάνκ, ο κ. Λουκάς Ανδριανός, Πρόεδρος Συλλόγυ Πετάνκ Χανίων και ο κ. Θεοδώρης Παπαγεωργίου, γραμματέα του Συλλόγου πετάνκ Χανιών)


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 5o ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΕΤΑΝΚ
ΣΤΟΥΣ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν από το νεοσύστατο Σύλλογο Πετάνκ Χανίων στους Αγίους Αποστόλους Χανίων με την επίβλεψη του διεθνή διαιτητή πετάνκ κ. Alain Juilla. Η συμμετοχή των φίλων του αθλήματος ήταν εντυπωσιακή με 30 παίκτες  από  την Ελλάδα,  Βέλγιο και Ελβετία.
Οι νικητές ανά κατηγορία  ήταν:
-        Στο ατομικό ενήλικο: πρώτη θέση: Λουκάς Ανδριανός,  δεύτερη θέση: Jacques Genson και τρίτη θέση: Γεώργιος Χατζισωτηρακής

-        Στο ομαδικό ενήλικο τριπλό : Η πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα του Ψαρουδάκη (Μανώλης, Νίκος και Ιωάννα) και στη δεύτερη θέση η ομάδα του Γλαμπεδάκη (Αντώνης, Λουκάς και Γεωργία).

-        Στο ατομικό παιδικό: Η πρώτη θέση: Γιάννης Ανδριανός,  δεύτερη θέση: Βασιλική (Βάλια) Χατζιχρηστοδούλου,  και τρίτη θέση η Ανδριάνα Αδριανού.

-        Στο ομαδικό παιδικό: Η πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα του Γιάννη Ανδριανό, Ηρώ Χατζιχρηστοδούλου και Αντριάνα Ανδριανού και στη δεύτερη θέση η ομάδα της Σελίνας Ανδριανού, Βασιλική Χατζιχρηστοδούλου,  και Μυρτώ Χατζιχρηστοδούλου.


(Η ομάδα του Ψαρουδάκης (Μανώλης, Ιωάννα και Νίκος) με τον κ. Λουκά ανδριανός και τον κ. Alain Juilla – στα δεξιά)




(Τόνια Φιλιπάκη, νικήτρια στο ατομικό γυναικών πετάνκ)


( ο κ. Alain Juilla και ο Γιάννης Ανδριανός που κατέκτησε την πρώτη θέση στο παιδικό– στα δεξιά)
 
 

(Απόσπασμα από τους αγώνες)

Ο Σύλλογος Πετάνκ Χανίων ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς του τουρνουά και ιδιαιτέρα το Δήμο Πλατανιά και το Σύλλογο Γυναικών Μαλέμε. Ζητούνται χορηγούς να προωθεί αυτό το νέο άθλημα που αρχίζει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους στην Ελλάδα. Φέτος είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πετάνκ στο Βέλγιο και το 2024, αυτό το άθλημα ετοιμάζεται να αναγνωρισθεί επίσημα  από την διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Το πετάνκ είναι Γαλλικής προέλευσης που έχει ωστόσο αρχαίες Ελληνικές ρίζες.  Χαρακτηρίζεται συχνά ως το πλέον μεσογειακό άθλημα και δεν είναι τυχαίο πως σε χώρες όπως η Γαλλία (κύριος νότια) Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Τυνήσια, αλλά και σε όλες τις χώρες γύρο από την  από τη μεσόγειο το άθλημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. 
Το πετάνκ (petanque) είναι ένα άθλημα που παίζεται με μεταλλικές μπάλες σε χωμάτινους χώρους ή γήπεδο.