Τελευταία Νέα

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ghent 2017 - 1η ημέρα


Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Γάνδη 2017

TaT-Doublettes-Mixte



Από τις 13 μέχρι τις 16 Απριλίου διεξήχθησαν στο Βέλγιο, και συγκεκριμένα στην όμορφη πόλη της Γάνδης, τα παγκόσμια πρωταθλήματα σε ΤαΤ και 2vs2. Μια ιστορική και ιδιαίτερα σημαντική στιγμή και για το ελληνικό petanque, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία συμμετείχε Ελληνική ομάδα σε τέτοιου επιπέδου διοργάνωση (είχαν προηγηθεί βέβαια οι συμμετοχές στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα γυναικών 3vs3 και ανδρών ΤαΤ). 
Την ελληνική αποστολή αποτέλεσαν οι Κατερίνα Θεοχάρη (ΤαΤ, doubles) και Ειρήνη Σακκαδάκη (doubles, doubles mixte) στις γυναίκες και Χρήστος Μαυρέας (ΤαΤ, doubles) και Γιάννης Γιακουμής (doubles, doubles mixte) στους άντρες. 
Ο χώρος διεξαγωγής των αγώνων ήταν το στάδιο κλειστού στίβου Topsporthal, που με την κατάλληλη προετοιμασία είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο κλειστό boulodrome με 26 γήπεδα έτοιμα να υποδεχτούν τις ομάδες. Για εμάς, το είδος του γηπέδου ήταν πρωτόγνωρο και σίγουρα κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας. Η ξύλινη βάση και το όχι πολύ πατημένο χώμα έχουν ως αποτέλεσμα ένα τερέν- ναρκοπέδιο, με μέρη που η μπάλλα κολλάει και άλλα, που όταν ακουμπά κάτω ακούγεται ένας δυνατός γδούπος και η πορεία της είναι κάθε άλλο παρά προβλέψιμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι γειτονικά τερέν μπορεί να είχαν εντελώς διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ τους όπως άλλωστε συνέβαινε πολλές φορές και στο ίδιο γήπεδο. Το γεγονός αυτό ευνοεί τους έμπειρους παίχτες, που ξέρουν να διαβάζουν το γήπεδο και φυσικά έχουν τις τεχνικές ικανότητες να προσγειώσουν τη μπάλα τους στο ακριβές σημείο που έχουν πρώτα επιλέξει. Με κάθε παιχνίδι και όσο πιο πολύ πατιόταν το χώμα, και φυσικά με το βρέξιμο το βράδυ ή νωρίς το πρωί, τα γήπεδα γίνονταν όλο και πιο σταθερά και η συμπεριφορά της μπάλας βελτιωνόταν συνεχώς.
Το πρόγραμμα των αγώνων ήταν πολύ πυκνό και δυστυχώς με μεγάλες ενδιάμεσες αναμονές για τους παίχτες, γεγονός που μας υποχρέωνε ουσιαστικά να είμαστε στο χώρο από νωρίς το πρωί (8.30) μέχρι το βράδυ (22.00) για να δώσουμε του 4-5 αγώνες της ημέρας. Το ότι το στάδιο ήταν έξω από την πόλη, απείχε από τα ξενοδοχεία και δεν είχε τριγύρω κάποια άλλα σημεία ενδιαφέροντος έκανε την αναμονή ακόμα πιο κουραστική.
Την Τρίτη και την Τετάρτη έγινε η εγγραφή των ομάδων, η επιβεβαίωση της συμμετοχής τους και το βράδυ της Τετάρτης έγινε η συνάντηση των υπεύθυνων των αποστολών και το αντίστοιχο δείπνο, το οποίο συνοδεύτηκε και από μια βραδυνή, πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στην πόλη.


Κατά τη διάρκεια του δείπνου είχαμε την τύχη να μοιραζόμαστε το ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της FIPJP κο Azema (μαζί με τους εκπροσώπους Καμπότζης, Κινεζικής Ταϊπεϊ, Τουρκίας, Βουλγαρίας) και έτσι να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι και να συζητήσουμε τα όσα συμβαίνουν παγκοσμίως στο χώρο του Petanque.

Αγώνες - Σύστημα αγώνων:
Για τις πρώτες 2 ημέρες οι ομάδες σε κάθε κατηγορία θα έδιναν 4 προκριματικούς αγώνες με το ελβετικό σύστημα, δηλαδή με κλήρωση μεταξύ όσων ανήκαν στην ίδια βαθμοομάδα στο τέλος κάθε γύρου. Στη συνέχεια οι 16 πρώτες θα διαγωνίζονταν σε νοκ άουτ αγώνες μέχρι τον τελικό.

Ελληνικοί Αγώνες:

Ημέρα 1η:
[r1 double mixte] Ο πρώτος αγώνας της ελληνικής ομάδας σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν όπως το φοβόμασταν και χειρότερο. Ήττα 13-0 στο μικτό από την ομάδα της Ουκρανίας. Η Ουκρανία είναι μια χώρα που δεν έχει μακρά παράδοση στο Petanque έχει όμως ξεκινήσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα ανάπτυξης και καλλιέργειας του αθλήματος το οποίο έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα. Εμείς δεν καταφέραμε να μπούμε στο κλίμα του αγώνα, λόγω του άγχους της πρώτης εμφάνισης, της βιασύνης και του μη αποδοτικού "διαβάσματος" του εδάφους. Η κούραση έπαιξε κι αυτή το ρόλο της σίγουρα. Γενικά σε όλη την πρώτη μέρα, από αυτόν τον αγώνα (8.30 το πρωί) μέχρι τον τελευταίο είχα μια φοβερή κούραση και δεν μπόρεσα να προσαρμοστώ 100%.
Φυσικά δεν ήταν ικανή να μας πτοήσει καν η ήττα αυτή γιατί ξέραμε ότι η απόδοσή μας ήταν πολύ κάτω των δυνατοτήτων μας, κάτι που γενικά δεν θα κράταγε σε όλο το τουρνουά.

[r1 double Homme] Δεύτερος αγώνας, διπλό αντρών. Αντίπαλός μας η Σλοβενία, με ένα δίδυμο παιχτών ικανών, αλλά όχι πέρα των δυνατοτήτων μας. Το τελικό σκορ εδώ, και η ήττα με 13-4, σίγουρα μας στενοχώρησε καθώς, σε πολλά σημεία η τύχη μας γύρισε επανειλημμένα την πλάτη και ακύρωσε αρκετές φορές το καλό μας παιχνίδι. 

[r1 doubles Femmes] Το πρώτο "θαύμα" από τις γυναίκες. 9-6 κόντρα στο νεανικό και ταλαντούχο Ισραήλ (που κέρδισε όλους τους άλλους προκριματικούς του αγώνες). Η ιστορική αυτή νίκη, 1η Ελληνικής ομάδας σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και πρώτη απέναντι σε ομάδα χώρας που στο παρελθόν είχε παγκόσμια διάκριση μας τόνωσε πολύ ψυχολογικά και μας πείσμωσε για να ακολουθήσουν αντίστοιχες σε όλες τις κατηγορίες.

[r1 TaT Hommes] Πρώτο γύρος ΤαΤ για το Χρήστο απέναντι στον Ελβετό. Ο αντίπαλος ήταν δυνατός έτσι κι αλλιώς, έγινε και μια παρατήρηση από το διαιτητή στο Χρήστο χωρίς λόγο και γρήγορα λόγω και νεύρων ήταν αδύνατο πια να ακολουθήσει. Αποτέλεσμα, ήττα 13-3.

[r1 TaT Femmes] Διαβάζουμε την κλήρωση: Βέλγιο1 - Ελλάδα. Ναι, η παγκόσμια πρωταθλήτρια, πολυνίκης και γηπεδούχος με χιλιάδες οπαδών στο πλευρό της ενάντια στην Κατερίνα μας. Μια πραγματική μάχη βγαλμένη από τη φαντασία μας μέχρι πριν από μερικούς μήνες. Κι όμως η Κατερίνα ξεκίνησε με προβάδισμα, το στάδιο σείστηκε από τις φωνές υποστήριξης και τα σφυρίγματα των Βέλγων και τελικά η Βελγίδα πρωταθλήτρια επικράτησε με 13-6. Μια διόλου ευκαταφρόνητη συγκομιδή για την Κατερίνα που πραγματικά στάθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο με το παιχνίδι της.

[r2 Doubles mixte] Από την ομάδα της Αυστρίας είχε χάσει η ομάδα των γυναικών στην Μπρατισλάβα με 13-0 μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό η Ειρήνη διψούσε τόσο πολύ στο παιχνίδι αυτό για τη νίκή και μια άτυπη "εκδίκηση". Δυστυχώς, δεν της έγινε το χατίρι. Παρόλο που στο παιχνίδι κατεβήκαμε πολύ δυνατά, περάσαμε στο σκορ και πλησιάσαμε στη νίκη, βιαστικά λάθη και λαθος υπολογισμοί έδωσαν την ευκαρία στους αντιπάλους μας να φτάσουν πρώτοι στην πολυπόθητη νίκη με 12-9 στο τέλος του χρόνου. Έχοντας τελειώσει οι μπάλες των αντιπάλων, έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους, δοκίμασα χτύπημα, όμως, δυστυχώς, το κοσονέ βγήκε κι αυτό εκτός γηπέδου, πράγμα που σήμαινε την ήττα μας.

[r2 Doubles Hommes] Ενάντια στους γαλλόφωνους (Γαλλικής καταγωγής οι παίχτες) της Νέας Ζηλανδίας δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Γνωρίζαμε βέβαια ότι πρόκειται για χώρα δραστήρια στο χώρο και γρήγορα διαπιστώσαμε ότι οι παίκτες είχαν τεχνική κατάρτιση και γνώσεις. Όμως σιγά σιγά κι εμείς, παρά την κούραση, ανεβαίναμε. Ο Χρήστος με ωραία πλασαρίσματα, και ΄γω με κάποια χτυπήματα καταφέραμε να πάρουμε το προβάδισμα αρχικά και να μην αφήσουμε τους αντιπάλους να μας περάσουν στο σκορ. Στο τέλος, κάναμε μια περίεργη κοιλιά όμως, που παραλίγο να μας στοιχίσει. Το 10-9 το κάναμε 12-9 αλλά δεν καταφέραμε να φτάσουμε στο 13. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, με ένα λάθος στο πέταγμα του κοσονέ, και 2 πολύ άσχημα πλασαρίσματα και άστοχα χτυπήματα, να δώσουμε την ευκαιρία στους αντιπάλους να κλέψουν τη νίκη, όμως η τελευταία μπαλιά δεν τους έκανε το χατίρι και έτσι... 12-12. Στο τέλος καταφέραμε να γράψουμε τον πόντο και να φτάσουμε στην πρώτη παγκόσμια νίκη μας.

[r2 Doubles Femmes] Σκωτία - Ελλάδα 13-3. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα στο παιχνίδι αυτό. Οι Ελληνίδες παίχτριες δεν κατάφεραν αν εγκλιματιστούν και να αντιδράσουν με επιτυχία στο παιχνίδι των Σκωτσέζων.

[r3 Doubles Mixte] Ουγγαρία - Ελλάδα 13-5. Μετά από ένα πάρα πολύ καλό ξεκίνημα (4-0) στη συνέχεια δεν καταφέραμε κάτι αξιόλογο και χάσαμε.


Ένα χρόνο περίπου μετά από το ξεκίνημα της Ένωσης Σωματείων Εδαφοσφαίρισης Ελλάδος, η Ελλάδα όχι απλά συμμετέχει σε αγώνες παγκόσμιου βεληνεκούς αλλά καταφέρνει σημαντικες νίκες και αποτελέσματα. Πιο σημαντικό όμως και από αυτό, αποκτάμε εμπειρίες, γνώσεις και επαφές που θα βοηθήσουν στην περεταίρω ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματός μας. 

Συνεχίζεται...