Τελευταία Νέα

5 Λόγοι που κάνουν μοναδικό το Mondial La Marseillaise









Λίγες ώρες πριν από το μεγάλο τελικό του φετινού Mondial La Marseillaise, πού αλλού, στη Μασσαλία και φαίνεται ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να ρίξουμε λίγο φως στα 5 πιο σημαντικά στοιχεία που το κάνουν ένα μοναδικό και τόσο ξεχωριστό γεγονός. Ώστε οι Έλληνες και ξένοι φίλοι του Petanque και της Ένωσης Σωματείων Εδαφοσφαίρισης Ελλάδος (Hellenic Petanque Clubs Association) να γνωρίσουν λίγο περισσότερο αυτό το μοναδικό γεγονός.

1.  Οι παίχτες που συμμετέχουν είναι πολλοί, πάρα πολλοί

photo by BORIS HORVAT / AFP

 Μιλάμε για πάνω από 12000 παίχτες που συμμετέχουν όλοι στο ίδιο τουρνουά. Μια διοργανωτική πρόκληση που μόνο λόγω της αγάπης όλης της Μασσαλίας για το παιχνίδι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί. Γίνεται μια υπερπροσπάθεια από τις τοπικές αρχές, τους χορηγούς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για να κινηθεί και να κατευθυνθεί όλος αυτός ο κόσμος μέσα στη Μασσαλία και να γίνουν όλα στην ώρα τους.

2. Τα γήπεδα


 Η καρδιά του τουρνουά χτυπάει στο Πάρκο Μπορελύ αλλά το τουρνουά απλώνεται παντού. Για τον πρώτο γύρο γεμίζουν όλα τα πάρκα, όλα τα μπουλοδρόμια (που είναι πολλά στη Μασσαλία) και επειδή δεν φτάνουν τα γήπεδα, φτιάχνονται και πολλά άλλα, προσωρινά, για τις ανάγκες του τουρνουά σε χωμάτινα γήπεδα ποδοσφαίρου και όπου υπάρχει χώρος.  Και δεν είναι όλα το ίδιο περιποιημένα όπως αυτό όπου γίνεται ο τελικός (στο λιμάνι) που βλέπει κανείς στην τηλεόραση ή στο ίντερνετ. Είναι γήπεδα δύσκολα, απαιτητικά, με ποικιλία εδάφους και πολλά μυστικά.

3. Τα μεγάλα ονόματα, οι μεγάλες εμφανίσεις και οι μεγάλες εκπλήξεις



Ο τελευταίος πόντος - Posted by Michael Doerhoefer on Tuesday, July 4, 2017

Δύο πράγματα δεν λείπουν ποτέ από τη Marseillaise, τα μεγάλα ονόματα και οι μεγάλες εκπλήξεις. Πρωταθλητές Γαλλίας, Ευρώπης ή Κόσμου και γενικότερα μερικοί από τους καλύτερους παίχτες του κόσμου δίνουν πάντα το παρόν και κάποιες ομάδες (τυχερές μέσα στην ατυχία τους) έρχονται αντιμέτωπες με τεράστιες ομάδες από τον πρώτο γύρο.  Όμως πάντα υπάρχουν και οι μεγάλες εκλήξεις, όπως π.χ. φέτος ο αποκλεισμός σχετικά νωρίς του M. Foyot ή των Quintais, Suchaud, Laur οι οποίοι έχασαν 13-12 ενώ προηγούνταν 12-1. Αυτή όμως είναι η μαγεία του τουρνουά που δημιουργεί σύμβολα και απογειώνει τη φήμη του νικητή.

4. Τα παράλληλα τουρνουά και οι άλλες εκδηλώσεις



Το να χάσεις στο Mondial και να αποκλειστείς γρήγορα είναι κάτι πάρα πολύ πιθανό, όμως δεν πρέπει να στενοχωριέσαι! Μπορείς να χορτάσεις Petanque όπου και να σταθείς, άλλωστε η Marseillaise δεν είναι ένα αλλά τρία τουρνουά, το όπεν, το γυναικών και το νέων. Ο κόσμος συνωστίζεται για να παρακολουθήσει τα παιχνίδια των μεγάλων αστέρων, όμως άλλα παιχνίδια γίνονται χωρίς θεατές. Πολλά 'after' τουρνουά διοργανώνονται καθημερινά για όσους έχασαν και δεν συνεχίζουν. Οι εξέδρες στο λιμάνι περιμένουν το μεγάλο τελικό...

5. Οι μοναδικές αγωνιστικές συνθήκες

Παρόλα αυτά η Marseillaise δεν είναι ένα τουρνουά για όλους. Άλλοι μπορεί να το λατρέψουν και άλλοι να μην το αντέξουν. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αγωνιστικών χώρων, το κοινό που μπορεί να κατακλύσει τις αλέες και εμποδίζει τους υπερ-ευαίσθητους σε κινήσεις και ήχους παίχτες, το απόλυτο knock out φορμά του, απαιτούν και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από τους παίχτες: Απόλυτη αυτοσυγκέντρωση, προσαρμοστικότητα, βαθειά γνώση της ιστορίας και της κουλτούρας του παιχνιδιού, ατσάλινα νεύρα, αντοχή. Ο παραμικρός εκνευρισμός, η κούραση από τον καυτό συνήθως ήλιο του Ιουλίου στη Μασσαλία, η περιφερειακή δράση γύρω από τον αγωνιστικό χώρο μπορεί να καταστρέψουν το παιχνίδι μερικών. Γι΄αυτό άλλωστε ακόμα και για πολλούς ντόπιους περνάνε χρόνια πριν αποτολμήσουν να λάβουν μέρος στη μεγάλη αυτή γιορτή!